Graszoden laten leggen of toch zelf doen

Wil je het aanleggen van graszoden zelf aan gaan pakken, of wil je graszoden laten leggen? Bekijk de belangrijke stappen van de doe-het-zelf-plaatsing van graszoden voordat je deze beslissing maakt. Onderstaande stappen zijn waar sommige huiseigenaren bij het leggen van de graszoden de fout in gaan.

Kies de juiste graszode voor je terrein

Graszoden zijn niet allemaal hetzelfde. Er zijn verschillende keuzes. Als je het verkeerde type kiest voor de omstandigheden van jouw tuin, zal het niet gedijen. Is jouw terrein zonnig of schaduwrijk? Krijgt het veel voetverkeer? Heb je een irrigatiesysteem? Voor specifieke situaties zijn specifieke graszoden beschikbaar, denk bijvoorbeeld aan schaduw- of sportgras.

Grasirrigatie

Het afstemmen van de juiste graszoden op de omstandigheden van je terrein is een cruciale eerste stap naar een geslaagd graszodeninstallatie. Een goede graszodeninstallateur zal je naar de beste keuzes leiden.

Verwijder al het oude gras

Deze stap is belangrijk en het is verleidelijk om een ​​kortere weg te nemen. Niet doen. Je moet je huidige grasmat goed verwijderen. Dit is een cruciale stap. Als je het niet goed doet, groeit wild gras door je nieuwe graszoden heen. Maak hier geen haast. Het proces kan één tot drie toepassingen vergen, afhankelijk van het soort onkruid dat in je gazon op de loer ligt. Ook hier kan het aantal onkruiden een rol spelen. Zorg ervoor dat deze taak is voltooid voordat je nieuwe graszoden worden geleverd.


Zode leggen: wacht niet te lang als het eenmaal is gesnede

Er is hier absoluut een tijdslimiet. Technisch gezien gaan gemaaide graszoden ongeveer 36 uur mee in de zomer en ongeveer 72 uur in de winter. Maar hoe eerder je verse graszode van de boerderij naar je grond gaat, hoe beter, zo voorkom je uitdroging. Dezelfde dag nog is het beste.


De graszode leggen

Perfect graszoden leggen is lastig als je het niet elke dag doet zoals de profs. Je moet de naden goed uitlijnen en vakkundig rond hekken en bomen trimmen. Zorg ervoor dat je gazon waterpas is. Egaliseer eventuele oneffenheden in je gazon. Je wilt je niet in het zweet werken en later er achter komen dat de grasmat niet volledig vlak is.

Hier is het voornaamste reden voor het laten leggen van de graszoden

Het leggen van de nieuwe graszode is niet zo moeilijk. Maar eerst je oude gras verwijderen, is de moeilijkheid. Je moet een zodensnijder huren, een achterloopmachine die wordt aangedreven door een benzinemotor. Deze heeft een scherp mes die door de oude grasmat snijdt. Je kunt ze huren bij de meeste verhuurbedrijven die gazonuitrusting behandelen.

Graszoden laten leggen

Een gazonteam verwijdert dode graszoden om nieuwe graszoden te plaatse
Je zult willen dat je iemand anders bij de hand hebt die achter je loopt met een hooivork om de afgesneden zode opzij te duwen, zodat hij niet verstrikt raakt met de volgende pas.

Wees voorbereid. Het is fysiek veeleisend om te manoeuvreren met de zware, logge graszodensnijder. Hij trilt echt. Je moet hem door het gazon worstelen. Nog voordat ze op de helft zijn wensen de meeste huiseigenaren dat ze een graszodeninstallateur hadden ingehuurd.

Oh, wacht, nog een moeilijk deel

Als de graszode eenmaal is gesneden, gebruik je hooivorken, harken of schoppen om de stukken gras in een afvalcontainer te gooien. Je krijgt waarschijnlijk veel meer vuil dan je verwacht.

Teveel gedoe? Waarom laat je het niet over aan de profs? Laat de experts het zware werk doen. Graszoden, irrigatie, landschapsontwerp: laat hen je tuin transformeren van een doorn in het oog naar een plek waar je het liefst elke vrije minuut doorbrengt!