Professioneel je tuin aanleggen? Dat doet een hoveniersbedrijf

Je bent helemaal weg van een mooie tuin en graag zou jij hier vaak met vrienden en familie zitten. Dan is het tijd om er een begin mee te maken. Uiteraard ga je je een beeld vormen van wat je graag wilt. Vervolgens begint je zoektocht en onderzoek naar de juiste en geschikte planten, attributen en misschien ook dieren zoals visjes en vogeltjes. Vaak heb je er de tijd niet voor en ben je ook minder goed in het doen van onderzoek. Zie daar je plan in rook opgaan. En dan heb je die ene vriend die je het verhaal van de hovenier vertelt. Een hovenier zou jou zomaar eens kunnen helpen met jouw tuinaanleg in Den Bosch. Wat doet een hovenier precies allemaal?

De hovenier

Een hovenier is iemand die als baan het onderhouden van tuinen heeft. Tegenwoordig strekt deze baan zich ook uit naar het aanleggen van tuinen. De hovenier heeft een rijke geschiedenis. In de 17e eeuw hield de hovenier, toen der tijd een ambachtsman, zich bezig met van alles en nog wat. Iets later kwam de specificatie waarbij deze persoon zich uiteindelijk mocht bezighouden met het tuinierswerk. Vooral de overheid zat er bomvol van. Denk maar aan de verschillende stadshoveniers, belast met onderhoud van bermen en perken. Tegenwoordig is de hovenier landscaper, bloemkweker, expert in het aanleggen van onder andere vijvers en fonteintjes maar ook boomverzorger en degene die jouw tuin onderhoudt.

Hoveniersbedrijf

Hoveniers zijn tegenwoordig aangesloten bij hoveniersbedrijven die je een scala aan mogelijkheden aanbieden als het op de aanleg en het onderhoud van tuinen betreft. Sommige hoveniersbedrijven hebben samenwerkingsverbanden met dierenwinkels, outdoor living winkels en ook plantencentra. Er zijn ook bedrijven waar je dit alles onder een dak kunt vinden. Het mooie is dat het hovenierswerk vaak van generatie op generatie wordt overgedragen met daarbij een steeds modernere aanpak en een duidelijke transformatie zichtbaar.

Kostenplaatje

De kosten van het hovenierswerk verschillen per stad maar ook per bedrijf. Hier spelen de populariteit en professie van het bedrijf een belangrijke rol. Daarnaast is ook belangrijk hoe complex het werk is, hoe groot de aan te leggen tuin is maar ook de gesteldheid van de bodem en de werkomgeving spelen een belangrijke rol. Een ding is zeker, het hovenierswerk is niet alleen voor de welgestelden onder ons maar voor eenieder met een wens van een droomtuin. De kosten zijn in de meeste gevallen op basis van een uurtarief van rond de €30,-. Daarnaast worden materiaal- en voorrijkosten in rekening genomen. Soms wordt middels een contract en dus per project het werk opgeleverd.

Bron: www.tuinenmagazine.nl