Graszoden leggen, wanneer en hoe doe je dit?

De tijd dat je het beste nieuwe graszoden kunt leggen komt er weer aan. Graszoden leggen wanneer het groeiseizoen net is afgelopen heeft namelijk niet zo veel nut. Graszoden zijn simpelweg rollen kant-en-klaar gras. Het zaaien en kweken is al gebeurd door een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is, je hoeft alleen nog maar de graszoden te leggen wanneer je ze hebt gekocht. Dit natuurlijk veel makkelijker dan het aanleggen van gras met graszaad. Hieronder gaan we kijken hoe en wanneer je het beste graszoden kunt leggen.

Voorbereiden op het aanleggen van graszoden 

>Voordat je daadwerkelijk gaat beginnen met het leggen van de graszoden moet je dit goed voorbereiden. De eerste stap is kijken wanneer je de graszoden gaat leggen. Buiten het vorstseizoen om kun je graszoden het hele jaar door leggen. Toch is het het slimst om ze te leggen aan het begin van het groeiseizoen, dat loopt van maart tot en met oktober. Kijk daarnaast hoeveel graszoden je nodig hebt. Je kunt makkelijk bepalen hoeveel vierkante meter je wil dichtleggen en hoeveel graszoden je daarvoor nodig hebt.

Nu kun je de ondergrond gaan voorbereiden

Ook de ondergrond moet je natuurlijk voorbereiden op het leggen van de graszoden. Hierbij moet je goed kijken naar structuur, de voeding en het egaliseren van de ondergrond. Vooral het egaliseren van de ondergrond is heel belangrijk. Dit doe je door de grond aan te walsen en hem daarna lichtjes aan te harken. Daarna gebruik je een waterpas om de grond te egaliseren, in de breedte van het gazon.

Het leggen van de graszoden

Nu kun je daadwerkelijk beginnen met het leggen van de graszoden. Begin op een logische plek, je kunt namelijk niet gaan aanvoeren over graszoden die net gelegd zijn. Je begint met het uitrollen van een lange rechte zijde, om alle andere matten hier vervolgens haaks op uit te rollen. Daarna werk je rij voor rij het hele oppervlak af. Door aan de buitenkant een hele graszode te plaatsen is de zijkant van je gazon op zijn sterkst. Graszoden hoeven niet in verband te worden aangelegd. Wel moet je ze goed aanstampen zodat de graszoden goed contact kunnen maken met de aarde. De kantjes kun je vervolgens afsteken met een kantafsteker.

Insnijden en walsen

De kans is groot dat je een aantal graszoden hebt moeten snijden. Dit kan in principe al met een broodmes, graszoden zijn heel makkelijk te snijden. Je kunt het beste niet te kleine stukjes maken, omdat deze moeite hebben om aan te slaan. Na het leggen van alle grasmatten kun je nog een keer de gazonwals gebruiken. Hiermee kun je het gras stevig aandrukken tegen de bodem. We raden aan om zowel in de lengte als in de breedte te walsen. Daarmee zul je het mooiste resultaat behalen. Je kunt tijdens het walsen ook nog een keer je werk controleren. Extra tip: veeg meteen je bestrating en zet de sproeier erop. Dit werkt heel makkelijk. In de zomer kun je zelfs tijdens het werken al sproeien om uitdroging te voorkomen.

Hoe onderhoud je de graszoden na het leggen?

Het plaatsen van graszoden is belangrijk, maar als het onderhoud van uw gazon daarna niet goed is krijg je alsnog niet het gewenste resultaat. De twee weken na het leggen moet je dagelijks heel goed sproeien. Bij warm weer zelfs twee keer per dag. Na deze twee weken is het gras vastgegroeid en hoef je niet meer dagelijks te sproeien. Ook kun je het gazon nog regelmatig bemesten voor het beste resultaat. Uiteraard blijft het gras regelmatig water nodig hebben, zeker in de zomer.