Waarom en wanneer strooi je kalkkorrels op je gazon?

Voor een gezond gazon gebruik je kalk

Elke grondbodem heeft een bepaalde zuurgraad. Wanneer die te hoog is, spreek je van zure grond. Gras gedijt niet goed op zure grond. In plaats van een stralende groene grasmat, kan je gazon een gelige kleur ontwikkelen.
Daarnaast ontwikkelt zich op een zure grond veel sneller mosvorming. De mos verdringt het gras en vormt een viltlaag in je gazon. Deze viltlaag houdt zonlicht tegen en heeft bovendien een verstikkende werking op gras. Als er teveel mos is ontstaan, kun je lelijke kale plekken overhouden in je gazon nadat je eenmaal het mos hebt verwijderd.
Waar gras last heeft van zure grond, is dat voor onkruid allerminst het geval. Onkruid tiert welig, ook op zure grond.

De beste oplossing voor het tegengaan van zure grond, is kalk strooien.
Kalk heeft de eigenschap om grond minder zuur te maken. Een andere eigenschap van kalk is dat het direct in de bodem wordt opgenomen.
Kalk is zelf geen meststof. Maar door het ontzuren van de grond, stelt het je gras in staat om voedingsstoffen sneller tot zich te nemen. Hierdoor groeit gras beter, behoudt het zijn gezonde kleur en laat het zich minder snel verdringen door mos en onkruid.

Nog een kenmerk van kalk is dat het door de bodem wordt opgeslagen, ook als de bodem niet verzuurd is. Zo heeft kalk de functie van buffer, die op een natuurlijke wijze wordt ingezet als je tuin om wat voor reden dan ook wordt aangetast door een hogere zuurgraad.

Wanneer kun je het beste kalk strooien?

Je gazon onderhoudt je op het moment dat je er het minst van geniet. Wanneer de donkere maanden hun intrede doen, is dat het tijdstip waar mos de meeste kans maakt om aan een opmars te beginnen. Mos groeit in de schaduw en in de donkere maanden van het jaar. Strooi daarom in oktober of november kalkkorrels over je gazon.
Als de winter op zijn einde is, herhaal je dit nog eens een keer voordat de lente echt haar intrede doet. Medio maart is een prima tijdstip.
Het strooien van kalkkorrels in de herfst heeft voornamelijk een beschermende functie tegen onkruid en mos.
Wanneer de lente gaat beginnen, bevordert de kalk voor je gazon ook nog eens de gezonde ontwikkeling van gras.

Hoe strooi je het beste kalk voor je gazon?

Er bestaat kalk in poedervorm, maar bij een zuchtje wind stuift dat al weg. Het strooien van kalkkorrels is daarom aan te raden. Kalk korrels bevatten vaak ook magnesium, wat de gezondheid van je gazon nog meer ten goede komt.
Naast de eerder benoemde kenmerken, heeft kalk nog een handige eigenschap. Namelijk dat je er nooit teveel van kan strooien. Een overdosis kalk zal je gazon dus niet ruineren.

Derhalve kunnen wij jou wel als stelregel meegeven dat je per 10m2 één kilo kalk korrels nodig hebt.

De laatste tip die wij jou graag willen meegeven voor een optimale grasmat: Bemest je tuin vier weken na het kalk strooien.
Voor het mooiste gazon bestel je kalk meststof van hoge kwaliteit.