Een moderne afwerking voor een vensterbank

Het interieur van je woning moet op elkaar afgestemd zijn om een rustige uitstraling te bereiken. Wanneer je een klassieke of moderne uitstraling in huis wil bereiken dan kun je daarop de vloer, wanden, deuren, meubelen op elkaar afstemmen. Ook de kleine details moeten niet vergeten worden. Het zijn vooral de kleine details die van invloed zijn op de uitstraling van het interieur. Daarvan is ook de vensterbank een belangrijk onderdeel.

Wat is het doel van je vensterbank?
Om het doel van je vensterbanken te bepalen, kun je je eerst een aantal vragen stellen.
Ga je gordijnen of een andere soort raam decoratie gebruiken? Bij het gebruik van gordijnen moet je vooraf weten of je ze op of voor de vensterbank wil hangen. In veel gevallen worden op een vensterbank planten in potten geplaatst . Daar moet je dus ruimte voor vrij houden. Zijn het grote bloempotten dan heb je dus brede vensterbanken nodig. Bij het gebruik van een radiator moet je ervoor zorgen dat de warmte goed kan opstijgen en niet door de vensterbank wordt tegengehouden.

Het materiaal dat gebruikt wordt
Het materiaal van de vensterbank moet bij het geheel in je woonkamer passen. In principe maakt het niet veel uit wat voor soort materiaal je gebruikt, omdat ieder materiaal zijn voor- en nadelen heeft. De kosten kunnen onderling veel verschillen. Je moet een vensterbank nemen die geschikt is voor je situatie, qua vormgeving en functie.

Hout

Vensterbanken van hout worden vaak toegepast. Vooral in oudere woningen zie je nog de houten vensterbanken. In eerste instantie werd grenen gebruikt, maar tegenwoordig is dat MDF. Wanneer je zelf je houten grenen vensterbank wil vervangen door MDF moet je erop letten dat het watervast is. Hout wordt vooral gebruikt omdat het gemakkelijk te bewerken en goedkoop is.

Kunststof
Wanneer je een kunststof vensterbank wil gebruiken heeft het materiaal vaak een kern van MDF waarover een folie laag is aangebracht. Je kunt ze ook gemakkelijk zelf aanbrengen, maar je moet daarbij vooral letten op de afwerking.

Natuursteen
Deze materiaalsoort wordt al heel lang toegepast voor vensterbanken. In plaats van marmer worden nu graniet-achtige materialen gebruikt. Het materiaal is vochtbestendig. Je moet vooraf goed weten welke kleur natuursteen je wil hebben. Het materiaal is duurder dan hout, maar gaat levenslang mee.

Composiet
Het materiaal wordt gemaakt door hars en steengruis met elkaar te mengen. Doordat het een kunstmatig materiaal is, is het in veel kleuren verkrijgbaar. Neem je een wat zachtere soort dan kun je het zelfs zagen waardoor het gemakkelijk is te gebruiken.

Conclusie
Wanneer je een vensterbank gaat uitzoeken, moet je vooraf weten wat je wil hebben. Moet het een houten vensterbank worden of een van natuursteen? Ook het bedrag dat je aan je vensterbanken wil uitgeven is belangrijk. Zorg dat je goed voorbereid een vensterbank gaat uitzoeken, zodat je geen foute beslissingen neemt.

Bron: Atmyhome