De keuze in siergrassen

Siergrassen hebben de laatste jaren steeds meer terrein gewonnen bij de Nederlandse tuiniers. Door het grote en diverse aanbod van deze productgroep, is er voor ieder wel een geschikte gras te vinden. Zo bestaan er siergrassen die slechts 10 cm hoog worden tot soorten die een hoogte bereiken van enkele meters hoog. Daarnaast kunnen we de siergrassen grofweg gezegd indelen in de groenblijvende en niet-groenblijvende siergrassen. Bij niet-groenblijvende siergras soorten worden cultivars bedoeld die in het najaar boven de grond afsterven. Wanneer de temperaturen in het voorjaar weer omhoog gaan, lopen deze siergrassen opnieuw uit. Groenblijvende siergrassen zijn het gehele jaar door in blad en zijn dus perfect te gebruiken voor mensen die het hele jaar door kleur in de tuin willen hebben.

Vaak zijn dit de laagblijvende soorten (<50 cm). De bladkleur en bladstructuur verschild enorm per soort. Wanneer je overgaat tot siergrassen kopen zijn dit allemaal factoren waar je rekening mee kunt houden en die dus van invloed kunnen zijn op je keuze. Meer informatie vind je op de website van plantengrow.nl, een expert op het gebied van tuinieren en tuinplanten.

Meestgebruikte siergrassen

Veelgebruikte siergrassensoorten in Nederland zijn de Festuca, Carex, Miscanthus, Molinia, Pennisetum en Imperata. De Festuca soorten kenmerken zich door het smalle, sprieterige blad. De Carex soorten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en kenmerken zich door de compacte groeiwijze. De Miscanthus is verkrijgbaar in kleine tot grote maten en kenmerkt zich door een relatief lage bloei (pluimen). De Molina is een wat minder bekende soort maar wordt door de grote verscheidenheid vaak toegepast. De Imperata, en dat met name de Imperata cylindrica ‘Red Baron’ is de bekendste in zijn soort en kenmerkt zich door het prachtige roodgroene blad. Aan de waterkant van een vijver staat de Imperata cylindrica ‘Red Baron’ prachtig! Neem deze plant dus zeker op in je tuinontwerp.