Is het tijd voor een dakrenovatie?

Hoe weet je of het tijd is om de dakbedekking te laten aanpakken? Wanneer moet je een dakrenovatie laten uitvoeren. Dit is gelukkig in grote mate zelf te bepalen. Wanneer je weet wat de signalen zijn, dan kan je al een heel eind komen. Daarom is het goed om eens door te nemen wat in ieder geval de punten zijn die je zelf in de gaten kan houden. Zo maak je het flink gemakkelijker voor jezelf om tijdig in te grijpen.

Wacht niet op lekkage

Een belangrijke tip vooraf is dat je niet moet wachten tot je dakbedekking al gaat lekken. Het is dan natuurlijk al te laat. Je hebt dan al met schade door wateroverlast te maken. Dat neemt natuurlijk niet weg dat je, mocht het toch gaan lekken, direct actie moet ondernemen. Dakrenovatie is dan absoluut een prioriteit waar je je op dat moment op moet gaan richten. Je kan echter al eerder zien of het tijd wordt om de specialist erbij te halen.

Aanwijzingen bij een plat dak

Heb je met een plat dak te maken? Dan is het goed om zo nu en dan eens te bekijken of er scheurtjes in de dakbedekking waarneembaar zijn. Wanneer dit het geval is, dan wijst dat op uitdroging door de weersomstandigheden. Platte daken die bijvoorbeeld met bitumen zijn bedekt krijgen hier op enig moment mee te maken. Dit komt door slijtage. Het is slim om hier dus op te letten en tijdig de kenner nieuwe lagen te laten aanbrengen. Dit geeft veel zekerheid.

Aanwijzingen bij een schuin dak

De aanwijzingen dat een dakrenovatie bij een schuin dak nodig is, zijn soms iets lastiger. Een goede manier om dit te zien is door te bekijken of de dakpannen schuiven. Dit is bijvoorbeeld een teken dat de onderliggende laten niet op orde zijn. Daarnaast kan het slim zijn om na enkele jaren te laten nakijken of de dakbedekking poreus wordt. Ook dit komt door uitdroging en slijtage op de lange termijn. Het is altijd aan te raden om dit door de kenner te laten bekijken voor voldoende duidelijkheid. Woon je bijvoorbeeld in de omgeving Zwolle? Dan kun je je dakbedekking in Zwolle door een erkende dakdekker laten plaatsen.