Soorten omheiningen voor paarden

paarden omheining

Paarden hebben een breed scala aan rassen, maten, persoonlijkheden en temperamenten. Er is niet één soort afrastering die het beste is voor elk type paard. Het begrijpen van de verschillende afrasteringen is essentieel voor het kiezen van de juiste afrastering om een paard veilig en zeker te houden, of het nu in een weidegrond, oefenterrein, showgebied of andere faciliteit is. Er zijn verschillende populaire soorten omheiningen die kunnen worden gebruikt voor paarden. Overweeg elk type zorgvuldig en kijk wat het meest geschikt is voor de paarden, het type woning en de algemene behoeften voordat je een beslissing neemt. In dit blog gaan wij dieper in op de verschillende omheiningen voor paarden:

Houten railhekken

Deze hekken zijn één van de meest populaire keuzes op het gebied van paarden omheiningen omdat ze makkelijk te installeren en relatief goedkoop zijn. Wel hebben deze hekken meer onderhoud nodig en daardoor zullen de onderhoudskosten in de loop der jaren kunnen oplopen. De algemene levensduur van een houten hek is korter dan bij bijvoorbeeld een afgerasterd hekwerk.

Lint omheiningen

Simpele, gespannen lintafrasteringen zonder elektrische stroom zijn zeer eenvoudig te installeren en een van de minst dure afrasteringen, maar ze hebben een groot risico dat paarden verstrikt raken in de draden, wat kan leiden tot gevaarlijke verwondingen. Deze hekken zijn niet zo zichtbaar als andere soorten barrières en moeten mogelijk regelmatig worden aangescherpt omdat ze worden losgemaakt door schokken en andere verstoringen.

Gaas hekken

Gaas is een veel duurzamere afrastering dan bijvoorbeeld een eenvoudige draadconstructie. Bovendien is er bij een gaas hek minder kans dat een paard vast komt te zitten wat kan leiden tot verstikking. Ruitvormig gaas is het beste, maar rechthoekig gaas is ook effectief. Dit zijn duurzame hekken en het gaas is beter zichtbaar voor paarden dan individuele draden. Daarnaast zijn paardenboxen ook van belang om goed af te schermen met omheingen. Dit kan eventueel met gaas, maar ook met lint, pijpen of hout. 

Pijpomheiningen

Eenvoudige pijpafrasteringen zijn stevig en relatief goed zichtbaar, en hoewel ze minder onderhoud vergen, zijn ze ook minder flexibel en kunnen ze niet gemakkelijk worden aangepast als de afrastering opnieuw in elkaar gezet moet worden. Deze hekken kunnen echter gevaarlijk zijn voor zeer onhandelbare paarden, omdat de pijp helemaal niet buigt bij stoten en een paard gemakkelijker gewond kan raken.