Een polyurethaan gietvloer: een ideale vloer voor woningen

Als jij in jouw woning een gietvloer wilt laten plaatsen, dan krijg je de keuze tussen een epoxy- en polyurethaan gietvloer. In particuliere projecten wordt dan vaker voor de polyurethaan optie gekozen, en daar zijn goede redenen voor. Een epoxy gietvloer is hard en sterk en is daarom perfect geschikt voor industriële doeleinden. Polyurethaanhars, daarentegen, is zachter, elastischer en daarom een betere keuze als er geen sprake is van zware belasting. Moet jij deze keuze maken, dan is het wel verstandig om stil te staan bij de opties die je hebt. Hier vind je informatie over de polyurethaan gietvloer, over de toepassingen en de voordelen.

Kenmerken van een polyurethaan gietvloer

Polyurethaan is een rubberachtige kunsthars en maakt deel uit van de polymeren. Het wordt vaak omschreven tussen een combinatie van kunststof en rubber en het is overal om ons heen aanwezig. Je vindt het onder andere in auto onderdelen, schoenzolen, matrassen, banden, verf en dus ook in vloerbekleding. Een polyurethaan gietvloer is daarom flexibel zoals rubber, maar ook sterk zoals kunststof. Het voelt niet koud aan als je er op loopt, het is onderhoudsarm en omdat het gemakkelijk rekt en krimpt is het ook erg goed te combineren met vloerverwarming. 

Het verschil met epoxyhars

Om deze redenen wordt de polyurethaan gietvloer meer in woningen gelegd. Epoxyvloeren zijn harder, minder flexibel en kouder, waardoor ze ook minder comfortabel zijn. Deze vind je daarom veel in werkplaatsen, loodsen, parkeergarages en fabrieken. Epoxyhars is bijzonder sterk, bestand tegen zuren en chemicaliën en intensief gebruik. Het is niet geschikt voor vloerverwarming, het voelt koud aan de voeten en veroorzaakt meer contactgeluid als je erop loopt. Daarom zijn ze minder geschikt voor gebruik in woningen, tenzij het een garage of werkplaats betreft, bijvoorbeeld.

De voordelen van polyurethaan

Zowel de epoxy- als polyurethaan gietvloer kan gelegd worden in allerlei kleuren en uitvoeringen. Het zijn beide naadloze- en hygiënische vloeren met een strakke en egale uitstraling. Polyurethaan heeft een aantal voordelen. Deze streep af tegen die van andere vloeren om te besluiten of dit het materiaal is voor jou.

Voordelen polyurethaan

  • Een polyurethaan gietvloer is elastisch. Daardoor kan het gecombineerd worden met vloerverwarming en barst het niet als de vloer eronder niet volledig stabiel is.
  • Polyurethaan gietvloeren voelen warm aan als je er met blote voeten op loopt.
  • Polyurethaan gietvloeren kunnen over de huidige vloerbekleding worden aangebracht.
  • Door de rubberachtige kenmerken is een polyurethaan vloer minder lawaaiig als je erop loopt.
  • Polyurethaan is vloeistofdicht, maar niet bestand tegen zuren en chemicaliën. Een epoxyhars gietvloer is dat wel. Uitermate geschikt dus voor een badkamer.
  • Het duurt lang om een polyurethaan vloer te leggen. Omdat er meerdere lagen worden aangebracht die elk individueel moeten drogen, kan dit wel vier tot vijf dagen in beslag nemen. Hiermee ben je verzekerd van een goed harde vloer.
  • Polyurethaan gietvloeren zijn minder krasbestendig en daarom is het belangrijk dat je regelmatig even stofzuigt of schoonmaakt om er lang van te kunnen genieten.
  • Na het plaatsen kan je enkele dagen geuroverlast ondervinden. Dit hangt wel af van het soort polyurethaan dat er wordt gebruikt. Al is dit natuurlijk van korte duur.