Zelf mezenbollen maken 

Mezen zijn graag geziene gasten in onze tuinen en op de balkons. Deze kleurrijke vogeltjes kunnen meestal zonder hulp genoeg voedsel vinden, maar als het in de winter erg koud is kost het heel wat extra energie om zo’n piepklein lichaampje warm te houden. Zeker als er ook nog sneeuw ligt kan voedselhulp in de vorm van vetbollen nuttig zijn.

Welke mezen vliegen er rond in ons land?
In Nederland komen negen soorten mezen voor, waarvan er twee soorten graag bij ons in steden en dorpen wonen: de koolmees en de pimpelmees. Deze twee kleine fladderaars kun je gemakkelijk herkennen. De koolmees draagt op zijn gele buik een soort zwarte stropdas en hij heeft een zwart ‘petje’ op zijn kop. De pimpelmees combineert zijn gele buik met diepblauwe vleugels. Hij draagt een dunne, zwarte ‘zonnebril’ en op zijn kopje staat een klein blauw ‘mutsje’.

Wat eten mezen eigenlijk?
Voordat je mezenbollen gaat maken is het belangrijk eerst even te kijken wat een mees eigenlijk eet en, minstens zo belangrijk, wat niet. Om met het laatste te beginnen: zout. Zout is echt slecht voor vogels, dus laat het zoutpotje in de kast staan als je mezenbollen gaat maken. Mezen zijn dol op insecten, larven en rupsen, maar die zijn in de winter veel moeilijker te vinden. In het koude jaargetijde gaan ze op zoek naar voedsel dat rijk is aan olie en vetten zoals zaadjes, zonnebloempitten en, als mensen die in de tuin ophangen, vetbollen met zaadjes erin.

Zelf een mezenbol maken
Je hoeft echt geen raketgeleerde te zijn om zelf mezenbollen te maken. Het is geen ingewikkelde klus en bovendien is het ook erg leuk om ze samen met je kinderen te maken. Volg de drie stappen hieronder en maak van jouw tuin of balkon een mezenparadijs.

Stap 1: shoppen
We gaan eerst shoppen in de supermarkt en bij een vogelvoederspecialist of dierenwinkel. Koop in de supermarkt een pak ongezouten frituurvet (dus geen fles vloeibaar vet) en bij de specialist een zak gemengd zaad voor tuinvogels.

Stap 2: chef-kok in actie
Nu gaan we de keuken in. Stop het vet in een pan en laat het langzaam smelten. Als het vet zacht genoeg is kun je het zadenmengsel toevoegen. Even goed roeren en klaar is de chef-kok. Giet het nog warme mengsel in een kopje of leeg conservenblikje (geen plastic gebruiken) en stop er een stevige katoenen draad in waarmee je de bol straks kunt ophangen. Laat het dan afkoelen en goed uitharden. Je meesterwerk is klaar!

Stap 3: goed ophangen
Mezen houden natuurlijk niet van katten en ander rondsluipend gevaar, dus hang de vetbol minstens 1,5 meter boven de grond, bijvoorbeeld aan een boomtak. Zorg dat katten er niet gemakkelijk naartoe kunnen springen.

Ik ben niet zo’n doe-het-zelver…
Je kunt natuurlijk ook gewoon kant-en-klare mezenbollen kopen in de dierenwinkel of online. Help de mezen de winter door en hang je tuin vol met mezenbollen!