Verstopte leiding of afvoeren in de herfst

Herfst betekent regenbuien en wateroverlast. Het is meestal dit seizoen dat je het merkt als sommige leidingen van je huis of tuin geblokkeerd zijn. Je riool werkt niet naar behoren, regenpijpen raken verstopt, of de afvoerputjes in de tuin doen hun werk niet meer. Dat zijn onhandige situaties, die vaak ontstaan door boomwortels in een leiding of blokkades door bladafval. Lees hier hoe die problemen ontstaan en wat je er tegen kunt doen!

Blokkades door ingegroeide boomwortels
Boomwortels kunnen helaas in riool- en waterleidingen ingroeien, waarna ze de boel volledig verstoppen. Dat kan op een paar verschillende manieren gebeuren. Leidingen kunnen bijvoorbeeld beschadigd raken door graafwerkzaamheden of door verkeer. Verouderde leidingen kunnen doorslijten of doorroesten, waardoor er gaten of scheuren ontstaan. En ook de wortels van een boom zelf kunnen leidingbreuk veroorzaken, waarna ze doodleuk de ontstane holte ingroeien. Het doel van wortels voor de boom is om vocht op te nemen – geen wonder dat ze graag een leiding ingroeien!

Hoe kan je verstopte leidingen vrij maken van boomwortels?
De logische oplossing is om de wortels uit de leiding te trekken, en die daarna te repareren. Dat kan je zelf doen, als je een beetje handig bent, een spade hebt en weer waar je leidingen ongeveer liggen. Maar onderschat de klus niet: wortels kunnen heel stevig verankerd zijn in leidingen, zeker als het probleem al een tijdje speelt. En sommige soorten bomen, zoals eiken, hebben erg hard en taai hout, dat je zelfs met een handbijl niet makkelijk doormidden krijgt.

Dan kan je de klus het beste laten uitvoeren door een loodgieter uit Groningen. Die kan om te beginnen met speciale detectieapparatuur nauwkeurig nagaan waar de blokkade zich bevindt, zodat er niet onnodig gegraven hoeft te worden. Hij kan een stuk van de leiding vervangen, een riool reparatie uitvoeren en de wortels verwijderen. 

Verstopte tuinafvoeren of hemelwaterafvoeren
Een ander veel voorkomend probleem in de herfst zijn verstoppingen van de afvoer in de tuin of van de regenpijp of dakgoot (hemelwaterafvoer). Vaak ligt dat aan goten en putjes die verstopt raken. In de herfst krijgt een tuin extra veel organisch afval te verwerken. Dode bladeren, bloemen, takken, snoeiafval en door de regen uitspoelende materialen – ze kunnen allemaal de afvoerputjes en de dakgoot of regenpijp verstoppen. Het (regen)water kan dan geen kant meer op, en je tuin of je platte dak komt blank te staan. Bovendien gaat het ontbindende, vochtige afval stinken, met de typische ‘putlucht’ als gevolg.

Wat doe je tegen verstopte afvoerputjes, dakgoten en regenpijpen?
Er zijn gelukkig een paar manieren waarop je verstoppingen in deze afvoeren kan voorkomen en tegengaan.

– Een barrière rond je afvoerputjes maken voorkomt dat bladeren en ander afval je putjes instroomt. Verwijder tuintegels en leg grof grind of kiezels, waardoor afval aan de rand blijft liggen. Of leg een randje van bakstenen of natuurstenen, zodat water wél, maar afval niet de afvoer inkomt. Dezelfde truc werkt bij dakgoten. Ook een draadrooster op de ingang van je regenpijp zetten kan goed werken.
– Schep regelmatig de putjes en de dakgoten leeg en gooi bladeren en ander afval in de biobak. Zeker in de weken met veel bladval, en na elke tuinklus.
– Open het afvoerputje en kijk of er een klep (een stankschot) of emmertje in zit dat verwijderd kan worden. Zo ja, dan kan je de put grondiger reinigen.
– Werkt leegscheppen niet meer? Een grote pan met kokend water wil wel eens helpen om de afvoer of een regenpijp vrij te spoelen.
– Werkt dit allemaal niet? Dan heb je een grondige blokkade – eentje die waarschijnlijk niet uit zichzelf verdwijnt. Een bedrijf dat rioolontstoppingen uitvoert, kan je dan helpen. Zij gebruiken een speciale kolkenzuiger met hoog vermogen om je afvoer weer vrij te maken. Ook kunnen ze, zonder dat jij het dak ophoeft, je goten en regenpijp weer vrij maken van afval.