Houten jaloezieën monteren in 3 stappen

Raamdecoratie heeft een steeds prominentere plaats in moderne huizen. Woonkamers hebben namelijk steeds meer en grotere ramen. Mensen vinden het dan ook belangrijk om veel aandacht te besteden aan goede raamdecoratie. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor houten jaloezieën. Houten jaloezien of lamellen hebben namelijk veel voordelen. Mensen kunnen zelf een natuurlijke lichtinval reguleren, jaloezieën zijn zonwerend en houden warmte vast en bovendien zijn ze heel stijlvol en hebben ze een luxe uitstraling.

Wanneer de houten jaloezieën eenmaal zijn aangeschaft moeten ze ook nog worden geplaatst. Veel mensen vinden dit een lastige en tijdrovende klus en huren er iemand voor in. Eigenlijk is dit zonde, want zo moeilijk is het niet om zelf je jaloezieën te monteren. In dit artikel leggen we uit welke drie stappen je moet volgen om zelf je jaloezieën eenvoudig te kunnen installeren.

Stap 1: meten is weten

Allereerst moet je gaan meten. Het is heel belangrijk dat je dit secuur doet, anders krijg je problemen als je de jaloezieën wilt gaan plaatsen. Gebruik voor het meten een rolbandlint. Meet eerst de breedte (afstand tussen het raamkozijn of muren) en vervolgens de hoogte (raamkozijn tot vensterbank of vloer). Haal vervolgens een halve centimeter van zowel de breedte als de hoogte, zodat je genoeg speling hebt. Tip: meet alles twee keer om fouten te voorkomen.

Stap 2: inkorten

Vaak moet je de jaloezieën inkorten. Als je hier geen zin in hebt kun je ook houten jaloezieen op maat bestellen maar hier zullen extra kosten aan zitten. Eerst verwijder je de dopjes van de balken, vervolgens zaag je met een ijzerzaag een stuk van de bovenbalk en onderbalk af totdat de jaloezieën de goede maat hebben. Plaats vervolgens de zijdoppen weer op de lamellen.

Stap 3: bevestig de jaloezieën

Eerst schroef je het bevestigingsmateriaal op het kozijn en vervolgens hang je de jaloezie op de juiste plaats. Haal de onderbalk van de jaloezieën eraf en haal nog wat lamellen eraf, wanneer de jaloezie nog steeds te groot is. Plaats de onderbalk vervolgens opnieuw terug onder de laatste lamel.

Wanneer je deze drie stappen hebt uitgevoerd heb je de jaloezieën zelf gemonteerd. Je zult zien dat het simpeler is dan je denkt. Veel succes!